Nuortenkirjallisuus on jokaiselle!

Nuortenkirjallisuus sopii lähes jokaiselle 10-vuotiaasta vaariin, vaikka itse sana voikin jotain muuta väittää. Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan, aikuiset ostaa nuorille suunnattuja kirjoja enemmän kuin itse nuoret. Suurin osa näistä yli 30-vuotiaista aikuisista osti kirjoja itselleen, eikä teini-ikäisille lapsilleen tai tuttavilleen – eikä siinä ole mitään hävettävää! Onhan Harry Potterkin klassikko, joka lukeutuu monen suosikkeihin iästä riippumatta.

Mitä on nuortenkirjallisuus?

Nuortenkirjallisuus on noin 10-25 -vuotiaille suunnattua kirjallisuutta. Yleisin näkemys on se, että nuorille suunnattu kirja on kirjoitettu nuoren näkökulmasta. Tärkeisiin teemoihin lukeutuu teini-iän pulmien kanssa painiminen, lähestyvän aikuisiän kysymykset ja oman itsensä löytäminen. Englanninkielessä tämän voisikin tiivistää termiin “coming-of-age”, joka viittaa aikuistumiseen.

Esimerkkejä ulkomaalaisista nuorille suunnatuista romaaneista on Angie Thomasin Viha jonka kylvät, John Greenin Kilpikonnan kuorella ja Nicola Yoonin Aurinko on tähti. Suomalaisiin nuortenkirjailijoihin lukeutuu esimerkiksi Tuija Lehtinen, Merja Jalo ja Salla Simukka.

Miksi nuortenkirjallisuus viehättää myös aikuisia?

Moni aikuinen voi kokea nuoren näkökulman lohduttavana ja optimistisena. Nuorten kirjat kasvattavat empatiakykyä, koska ne käsittelevät vaikeitakin teemoja – aivan kuten monet aikuisillekin suunnatut kirjat. Onkin siis harhakäsitys, että nuortenkirjallisuudesta puuttuisi vakavat aiheet: esimerkiksi Holly Bournen Oonko ihan normaali? -teos seuraa Evien elämää, joka kamppailee pakko-oireisen häiriön kanssa, ja Jennifer Nivenin Yksi Täydellinen Päivä keskittyy kahden nuoren itsemurhapohdiskeluihin.

Nuortenromaanien räjähdysmäinen kasvu

Vuonna 2016 Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan 80 prosenttia 18-29 -vuotiaista oli lukenut kirjan vuonna 2016. Mitä enemmän nuoret lukevat, sitä enemmän myös nuortenromaanit julkaisut lisääntyvät. Nuoret haluavat lukea kirjoja, jotka kuvastavat ympäröivää maailmaa, jonka takia esimerkiksi monimuotoisuus on trendi, jonka halutaan olevan esillä kirjoissa. Kirjojen odotetaan myös tarjoavan hetkellisen paon oman elämän ongelmista tai stressistä.