Lukupiirit ovat lukutoukan unelmakohtaamisia, joissa pääsee vaihtamaan ajatuksia kirjoista ja tarinoista. Osa lukupiireistä voi kokoontua jopa piiriläisten kodeissa tai vaikkapa taloyhtiön kerhohuoneella. Tällaisissa tapauksissa lukupiirissä on kiva tarjota kahvit ja jos kahvitteluun haluaa panostaa, kannattaa kahvipöytään valita kauniit pöytäliinat. Kaunis pöytäliina luo tilaan näyttävän tunnelman ja kauniin kahvipöydän äärellä on helppo jatkaa turinointia luetusta kirjasta. Kerromme tässä artikkelissa mistä löydät kauniit pöytäliinat lukupiirin kahvipöytään ja kuinka luot hyvän lukupiirin kotonasi tai muussa tilaisuuteen sopivassa paikassa.
Mistä kauniit pöytäliinat?
Löydät kauniit pöytäliinat bga.fi-sivustolta. Valitse pöytäliina lukupiirin teeman mukaan ja luo kahvittelutilaan tyylikästä tunnelmaa. Samalla suojaat pöydän herkkää pintaa ja vaimennat ruokailuvälineiden aiheuttamia kalahduksia. Tällaisessa tilassa keskustelu jatkuu luontevasti juuri luetun tarinan parissa. Bga.fi tarjoaa laajan valikoiman erilaisia pöytäliinoja. Voit lajitella hakutuloksia esimerkiksi pöytäliinan värin, materiaalin ja koon perusteella.
Vinkkejä hyvän lukupiirin toteuttamiseen
Lukupiirin kokoontuminen kahvikupillisten äärellä on yksi hyvä vaihtoehto. Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa ja kahvikupin äärellä on helppo rentoutua. Jos siis tiloissa, joissa lukupiiri järjestetään, suinkin on tilaa tarjota kahvit ja jos kahvittelu sopii tilaisuuden luonteeseen, kannattaa tätä vaihtoehtoa harkita. Lukupiirin tunnelma on erityisen tärkeä tekijä piirin onnistumisen kannalta ja kahvittelu tarinan läpikäymisen lomassa voikin olla oivallinen keino murtaa jäätä ja luoda avointa, keskusteluun kannustavaa tunnelmaa. Yleensä lukupiirien pituudeksi suositellaan noin 1,5 – 2 tunnin sessiota. Toisaalta kahvikupillisen ja herkkujen äärellä hyvässä porukassa voi järjestää myös tätä pidempiä lukupiirejä tai vaikkapa kokonaisia lukupiiri-iltoja tai lukupiiriviikonloppuja, jotka antavat osallistujille paljon!
Lukupiirin onnistumiseksi on tärkeää, että sen vetäjä osaa lukea tilannetta ja viedä sitä eteenpäin. Kaikki osallistujat eivät välttämättä halua osallistua yhtä paljon ja vetäjän on tärkeää huomioida tämä, jotta kaikilla osallistujilla olisi mukava olla. Osa osallistujista nauttii, kun saa lähinnä kuunnella toisten keskustelua kiinnostavasta kirjasta. Toiset taas haluavat ottaa osaa keskusteluun hieman enemmän – kenties jopa liikaakin. Vetäjän tärkeänä tehtävänä onkin varmistaa tasa-arvoiset mahdollisuudet päästä ääneen niin halutessaan.
Lukupiiriin kannattaa kutsua sopivasti ihmisiä. Kun lukupiirin ryhmän koko on sopiva, on jokaisella osallistujalla mahdollisuus puhua. Samalla luodaan mahdollisuudet erilaisten mielipiteiden syntymiselle. Kokemuksen mukaan 6-8 lukupiiriläistä on usein paras vaihtoehto lukupiirin ryhmäkooksi.
Piiri kannattaa aloittaa aloituskierroksella, jonka aikana lämmitellään keskustelua. Tarvittaessa tässä vaiheessa voidaan käydä läpi myös pienimuotoinen esittelykierros, jos lukupiirissä on uusia osallistujia. Lämmittely voidaan aloittaa kirjan aikaansaamista ensitunnelmista keskustelemalla. Voidaan keskustella vaikkapa siitä, mitä mieltä piiriläiset kirjasta olivat ja mitä kirjasta jäi päällimmäisenä mieleen. Aloituskierroksen aikana nousee usein esiin jokin yhteinen, kaikkia kiinnostava teema, jonka pohjalta keskustelua on mahdollista jatkaa pidempäänkin. Esiin saattaa nousta myös herkullisia ristiriitoja tai asioita, joista piiriläisten keskuudessa vallitsee mielipide-eroja.
Lukupiirin vetäjän kannattaa miettiä etukäteen muutamia hyviä kysymyksiä, joiden pohjalta on helppo lähteä käsittelemään kirjan tarinaa. Kysymykset voivat liittyä esimerkiksi kirjan pää- ja sivuhenkilöihin tai siihen miksi kirjan henkilöt toimivat tarinassa kuvatulla tavalla. Kun hyviä kysymyksiä on mietitty etukäteen valmiiksi, ei keskustelu tyrehdy heti alkuunsa. Lukupiirin perustaminen on monin tavoin antoisa tehtävä, joka vie eteenpäin lukuperinteitä ja antaa lukupiiriläisille paljon!