Kirjat rentouttavat arjen kiireiden jälkeen

Elämä on nykyään kenties hektisempää kuin koskaan ennen. Tasapainottelemme perheen, työn, sosiaalisen elämän, median, harrastuksen ja lukemattomien muiden arjen osa-alueiden välillä. Yritämme pitää kaikki pallot ilmassa kuin jonglöörit konsanaan. Joskus on syytä rauhoittua tietoisesti ja ladata akkuja. Lukeminen on tutkimustenkin mukaan yksi tehokkaista stressinhallintakeinoista.

Kun avaat kirjan, voit kirjasta riippuen matkustaa ajassa ja paikassa minne haluat. Lukiessa kaikki on mahdollista: toisten ihmisten elämään sukeltaminen, erilaisten ajatustapojen ymmärtäminen, liikutuksen, jännityksen ja muiden tunteiden kokeminen. Kirjat tarjoavat elämyksiä, joita ei muuten voisi saavuttaa. Samalla ne antavat perspektiiviä ja peilauspintaa omaan elämään. Yhä useampi hankkii lukemansa tai kuuntelemansa kirjat verkosta, ja on todennut, että hyvin ja modernisti organisoitu https://www.lime-technologies.com/fi/ kirjakauppa houkuttaa sekä ostamaan että palaamaan. Aika usein omat murheet saattavat alkaa tuntua pienemmiltä, kun niitä suhteuttaa laajempaan kontekstiin. Kun asiat ovat omilla paikoillaan, niitä on helpompi hallita: https://www.lime-technologies.com/fi/ mielessä ja arjessa, kotona ja työssä.

Lukeminen ehkäisee masennusta

Lukemisen etuja on se, että lukeminen on suoritusyhteiskunnassa yksi harvoista tilanteista, jolloin ei joudu kilpailemaan tai suorittamaan mitään. Lukiessa ei tarvitse päteä tai esittää parempaa kuin on. Riittää, että valitsee itseään miellyttävän kirjan ja nauttii siitä aidosti. Lukemaansa ei tarvitse perustella tai analysoida, vaan voi keskittyä lukukokemukseen sinänsä. Lukeminen on samaan aikaan hyvin itsenäistä ja yksin tehtävää, mutta myös yhteisöllistä, sillä lukiessaan liittyy kirjan maailmaan ja myös lukijoiden joukkoon. Lukiessaan ei koskaan ole täysin yksin. Kirjakaupan paras palaute on tyytyväinen asiakas, joka on löytänyt kaipaamansa.

Lukemisen muun muassa lisää empatiakykyä, pitää aivot vetreinä ja saattaa jopa pidentää elinikää ja ennalta ehkäistä masennusta. Lupaukset ovat suuria, mutta niillä on tukenaan vankkaa tieteellistä näyttöä, ja kirjojen ystävillä myös omakohtaista kokemusta, joka onkin paras todiste lukemisen merkityksestä.

Lisää mielenrauhaa

Toisinaan ihmisten kuulee pahoittelevan, että he lukisivat kyllä mielellään, mikäli heillä vain olisi enemmän aikaa. Tällöin lukemiseen suhtaudutaan kenties liian suoristuskeskeisesti. Lempeämmin suhtautumalla voisi ajatella, että aina on aikaa lukea ainakin pari sivua vaikkapa työmatkalla bussissa tai illalla sängyssä ennen unentuloa, tai ainakin viikonloppuisin ja lomilla. Onhan meillä aikaa älypuhelimillekin, melkein missä tahansa rakosessa jopa yöunien kustannuksella! Stressiä vähentää myös se, että työelämässä ja ostokokemuksissa vallitsee kaaoksen sijaan järjestys: https://www.lime-technologies.com/fi/ .

Yksi lukemisen kauneimpia vaikutuksia on maailmankuvan rikastaminen ja sen myötä empatian lisääminen. Lukemalla pystyy ymmärtämään asioita ja asioiden taustoja paremmin, ja tiedon myötä lisääntyvät kunnioitus ja halu ymmärtää erilaisia näkökantoja. Kun ihmiset pyrkivät kohtaamaan toisensa avoimesti ja vailla liikoja ennakko-oletuksia, yhteisymmärrys lisääntyy ja konfliktien mahdollisuus pienenee.

Jokainen ansaitsee tässä ajassa hetkiä, jolloin keskittyy vain itseensä ja kirjaan. Sellaisia tuokioita, jolloin ajatukset ja tunteet järjestyvät kuin itsestään. Arki kevenee, kun voi olla hetken murehtimatta tai suorittamatta mitään ja unohtua ajatuksiinsa tai mielikuvitukseensa. Hankittuaan ja luettuaan hyvän kirjan jaksaa virkistyneenä arkisempiakin kuvioita.