Kirjojen suosio on pysynyt ennallaan

Lukeminen on suomalaisille tärkeä harrastus

Lukemisella on ollut valtava rooli Suomen nousussa yhdestä Euroopan köyhimmistä valtioista yhdeksi maailman menestyksellisimmistä maista, jossa koulutusta arvostetaan. Kansansivistys alkoi Suomessa jo Suomen suuriruhtinaskunnan aikana, jolloin monet itsenäisyysmieliset suomalaiset ymmärsivät kuinka tärkeää on, että kansalla on elävä kieli ja oikeus omiin tarinoihin ja myytteihin. Lukutaito on kasvoi rivakasti Suomessa ja 1950-luvulla lukutaito oli jo käytännössä 100 prosentin luokkaa. Suomalaisten rakkaus kirjallisuuteen johtuu pitkälti koululaitoksen kehittymisen ja sivistystoimien tehokkuuden lisäksi myös siitä, että suomalaiset alkoivat itse kirjoittaa omia kirjoja.

Mediassa on paljon parjattu lasten ja nuorten heikentynyttä lukutaitoa, mutta todellisuudessa suomalaiset lukevat enemmän kuin aikaisemmin. Toisaalta vaikka lukijoita on enemmän kuin aiemmin, on kulutettujen kirjojen määrä kuitenkin alhaisempi kuin aiemmin. Tämä johtuu pitkälti siitä, että kirjat kilpailevat nykyään ihmisten suosiosta monen muun asian kanssa. Valitettavasti tämä näkyy myös siinä, että moni pienempi kirjakauppa on nykyisin vaikeuksissa. Onneksi erikoistumalla ja hyödyntämällä erilaisia yrityslainojen tarjoajia, kuten Qred ovat monet kirjakaupat pystyneet toimimaan jatkuvasti muuttuvalla kirja-alalla.

Suomalaisten rakkaus kirjoihin ei ole kuitenkaan muuttumassa niin nopeasti kuin usein luullaan. Moni aktiivinen lukija hyödyntää nykyään myös erilaisia äänikirjoja, joita on helppo kuluttaa erilaisten suoratoistopalvelujen avulla. Monet näistä palveluista sisältävät laajan valikoiman erilaisia kirjoja ja nykyään erilaisista hittikirjoista on mahdollista löytää poikkeuksetta aina myös äänikirjaversio. Tämän lisäksi monet palvelut pyrkivät kasvattamaan myös suomalaisten klassikkokirjojen määrää. Äänikirjoista tekee tavallisiin kirjoihin nähden edullisen sen, että niitä voi kuluttaa niin työmatkoilla, kotona siivotessa tai vaikkapa urheiluharrastuksessa.