Klassikkokirjallisuuden lukeminen ja ymmärtäminen voi tuntua jokseenkin kinkkiseltä. Teksti voi olla täynnä vanhanaikaisia sanoja ja lauserakenteet voivat tuntua kivikautisilta. Myös hahmot ja heidän käytöksensä voi tuntua oudolta nykypäivänä. Harjoitus tekee kuitenkin mestarin, kuten tunnettu sananlasku väittää. Mitä enemmän hankalaa tekstiä lukee, sen helpommaksi se tulee ja pian niiden lukeminen sujuu aivan kuten iltapäivälehden lööppien luku. Kun klassikkokirjallisuutta oppii ymmärtämään ja analysoimaan, aukeaa ovi aivan uuteen maailmaan, joka voi rikastuttaa elämää ennennäkemättömällä tavalla.
Merkitse hankala kohta ja jatka lukemista
Klassikkokirjallisuuden lukeminen voi tuntua aluksi vieraalta, mutta kannattaa pysyä kärsivällisenä. Jos teksti vilisee kummallisuuksia, niin voi olla viisasta merkitä ne, jatkaa lukemista, ja palata kinkkisiin kohtiin jälkeenpäin. Näin tarinaan voi uppoutua paremmin, eikä lukukokemus keskeydy jatkuvasti. Jos hankala kohta tuntuu oleelliselta juonen ymmärtämisen kannalta, on tietenkin viisainta tarkistaa sen merkitys esimerkiksi netistä ennen lukemisen jatkamista.
Lue tiivistelmä netistä
Klassikkokirjojen hyvä puoli on se, että niiden suosion takia netti on pullollaan tiivistelmiä, analyysejä ja muita tekstin lukemista auttavia apuvälineitä. Esimerkiksi kappaleiden tiivistelmät voivat auttaa, jos jotkin kirjan käännekohdat ovat syystä tai toisesta jääneet pimentoon. Netin käyttäminen apuna lukemisessa voi olla jopa liian helppoa, joten sitä on suotavaa käyttää harkiten, jotta lukutaito kehittyy orgaanisesti.
Katso kirjaan pohjautuva elokuva
Elokuvan katsominen voi auttaa hahmojen ja miljöön visualisoimisessa. Vaikka elokuva ei välttämättä aina vastaa täysin kirjaa, niin voi sen katsominen silti olla täydentävä kokemus, joka auttaa kirjan ymmärtämisessä. Elokuvan katsomisen kanssa kannattaa kuitenkin odottaa siihen saakka, kun on saanut kirjan luettua. Muuten kirjan lukemisesta voi tulla puuduttava kokemus, koska juonenkäänteet ovat jo etukäteen tiedossa.
Lue ystävän kanssa
Ystävän kanssa lukeminen voi olla paitsi hauska, mutta myös opettavainen kokemus. Kaverin näkemykset ja mielipiteet voivat auttaa luetun ymmärtämisessä. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo – tämä pätee myös lukemiseen. Vaikka idea voi aluksi tuntua erikoiselta, niin kokeilemalla ei häviä mitään. Yleissivistys on aina kannattavaa, ja sitä voi kerryttää juurikin esimerkiksi klassikkoteosten lukemisen kautta.