Kirjoittaisitko kirjan?

Moni meistä haaveilee kirjan kirjoittamisesta ja lopulta oman kirjan julkaisemisesta. Jotkut kirjoittavat pitkiä fiktiivisiä tai faktaan perustuvia tarinoita ja toiset novelleja. Joillekin taas runot ovat kaikki kaikessa. Maailmasta löytyykin monenlaista kirjallisuutta ja kaikelle kirjallisuudelle on takuulla lukijansa. Koskaan ei siis kannata pelätä, etteikö kirja löytäisi lukijoita. Tärkeää on löytää aihe, joka puhuttelee ihmisiä. Jos kirjan haluaa menestyvän, tulee sen erottua massasta. Se ei ole helppoa, sillä markkinoilla on niin paljon kirjoja. Jo Suomessa kilpailu on kovaa ja vain murto-osa Suomessa kirjoitetuista teoksista saa kustannussopimuksen. Tosin kirjan voi julkaista myös omakustanteena, joten haaveita ei kannata heittää hukkaan, vaikka kustannusyhtiöt eivät kiinnostuisikaan.

Kirjan kirjoittaminen on prosessi, joka vaatii paljon. Se on työlästä ja vaatii niin keskittymistä, aikaa kuin vaivannäköä. Vaikka tarina olisi jo kerrottu, tulee se käydä läpi virheiden ja muiden korjausten vuoksi. Kirjaa ei periaatteessa voi koskaan oikolukea liian monta kertaa. Joskus kirjasta tehdään jopa useita versioita ennen kuin kirja on saavuttanut lopullisen muotonsa ja on valmis julkaistavaksi. Näin prosessissa voi helposti mennä jopa useita vuosia. Tämä on normaalia varsinkin sellaisten kirjailijoiden kohdalla, jotka eivät ole ennen kirjoittaneet kirjaa tai kirjoittavat vain harvoin.

Näillä työvälineillä pääset alkuun

Kirjan kirjoittamiseen tarvitaan tietenkin tietokone. Tietokoneen ei tarvitse välttämättä olla uusi, vaan esimerkiksi käytetty macbook pro käy oikein hyvin, jollaisen voi hankkia mResell-verkkokaupasta. Kirjoituksille kannattaa hankkia myös muistitikku, johon käsikirjoituksen voi tallentaa. Näin se pysyy aina tallessa ja sitä voi muokata helposti tarpeen mukaan.

Kaikkea ei kuitenkaan ole pakko tehdä tietokoneella, vaan kirjailijalla on hyvä olla olemassa perinteinen vihko ja kynä. Vihkoon on hyvä suunnitella juonta ja piirtää esimerkiksi ajatuskarttoja. Vihkoon voi laittaa ylös myös kirjassa esiintyvät henkilöhahmot ja heidän ominaisimmat piirteensä. Näin henkilöhahmoja voi palauttaa mieleensä helposti tarinan edetessä, jos ne ovat päässeet unohtumaan. Moni kirjailija pitää mukanaan vihkoa myös siltä varalta, että päivän aikana tulee ideoita, joita haluaisi sisällyttää kirjaansa. Joskus joku ihminen tai tapahtuma voi herättää kirjailijan mielenkiinnon, jolloin se halutaan kirjata ylös välittömästi.

Koska kirjan kirjoittaminen vie aikaa ja vaatii paljon paikallaan istumista tietokoneen ääressä, kannattaa työergonomiaan kiinnittää erityistä huomiota. Hyvä kirjoituspöytä, jonka pöytälevy on oikealla korkeudella, on todella tärkeä. Se estää osaltaan hartioiden ja niskan jumiutumista ja auttaa kirjoittajaa pysymään vetreänä. Sen lisäksi myös hyvä työtuoli on seikka, josta kannattaa maksaa vaikka vähän enemmän. Paljon kirjoittavat kirjailijat tietävät, miten tärkeää omasta työskentelyasennostaan on pitää huolta. Kirjoittamisen lomassa on hyvä muistaa pitää myös muutaman minuutin mittaisia taukoja, joiden aikana voi nousta ylös venyttelemään.

Lähetä kirjasi kustantajille

Kun kirja on valmis ja se on luettu läpi vähintään kertaalleen, on aika kysyä kustantamojen mielipidettä kirjasta. Suuret kustantamot eivät valitettavasti pysty antamaan palautetta jokaiselle, joka lähettää käsikirjoituksen heille. Sen sijaan pieniltä kustantamoilta voi saada palautetta paljon helpommin. Käsikirjoitus kannattaa kuitenkin lähettää useampaan paikkaan, koska silloin omat mahdollisuudet kustannussopimukseen nousevat huomattavasti. Joskus yksi tai useampi kustantamo kiinnostuu, jolloin kirja julkaistaan kustantamon kautta.

Jos kirjalle ei saakaan kustannussopimusta, ei kirjan julkaisusta kuitenkaan tarvitse luopua. Kirjan voi yhtä hyvin julkaista myös omakustanteisesti. Silloin kirjailija joutuu panostamaan omia rahojaan kirjan painattamiseen, mutta toisaalta silloin kirjaa voi myös myydä missä ikinä haluaa. Monesti omakustanteiset kirjat saavuttavatkin yllättäen suuren suosion, jolloin kirjailija saa tätäkin kautta näkyvyyttä.