Oletko koskaan haaveillut kotoisasta lukunurkkauksesta tai jopa vakuuttavasta kotikirjastosta, jossa kirjakokoelmasi pääsee arvopaikalle kodissasi? Kirjakokoelmasi ansaitsee näyttävän esillepanon, mutta sen toteuttaminen voi tuntua haastavalta ja kalliilta. Jos kirjat ovat kuitenkin lähellä sydäntäsi, niin niiden tuominen osaksi kotisi sisustusta ei ole ollenkaan hullumpi idea.
[IMAGE=dz3RjSe6eDvj.jpg]
Mihin huoneeseen kotikirjasto kannattaa sijoittaa?
[IMAGE=dXtfofcgQvER.jpg]
Vaikka sanasta kotikirjasto voikin tulla mieleen suuri, pelkästään kirjoille omistettu huone, ei se ole välttämätöntä. Monella ei yksinkertaisesti ole tilaa pyhittää kokonaista huonetta pelkästään kirjoille. Kirjakokoelman voikin tuoda osaksi lähestulkoon minkä tahansa huoneen sisustusta. Esimerkiksi olohuoneessa, jossa televisio on melkein poikkeuksetta huoneen keskipisteenä, kirjat voivat tuoda tasapainoa ja rauhaa arjen kiireen keskelle. Silloin ne voivat toimia myös muistutuksena siitä, että kirjat voivat olla yhtä hyvää tai parempaa viihdettä kuin tv-sarjat ja elokuvat.
Myös makuuhuone on tyypillinen sijoituspaikka kotikirjastolle. Kannattaa kuitenkin myös harkita muita vaihtoehtoja, etenkin jos kodin neliömäärä ei ole päätähuimaava. Esimerkiksi käytävät tai muut ahtaammat kodin kolkat voivat ongelmitta toimia kotikirjaston sijoituspaikkana. Tällöin kuitenkin voi joutua tinkimään lukunurkkauksesta. Kirjat tuovat myös mielenkiintoista särmää esimerkiksi ruokailutilaan.
Miten aloittaa kotikirjaston luominen?
Lukeminen on todistetusti hyväksi meistä jokaiselle. Tutkimusten mukaan lukeminen voi esimerkiksi parantaa empatiakykyä ja suojella muistisairauksilta. Tutkijat ovat myös löytäneet yhteyden kirjakokoelman suuruuden ja ja erinäisten tärkeiden taitojen välillä: mitä enemmän kirjoja lapsen ympäriltä löytyy hänen kasvaessaan, sitä paremmat lasku- ja digitaidot hänellä on myöhemmin. Kotikirjaston täydelliseksi kooksi osoittautui 350 kirjaa. Ei siis kannata kokea huonoa omaatuntoa, vaikka kirjakokoelma olisi lähtenyt koonsa puolesta hieman käsistä. Kotikirjaston voi kuitenkin rakentaa, vaikka omistettujen teosten määrä ei olisikaan päätähuimaava.
Ensiksi kannattaa tietenkin päättää, mihin kirjahyllyt ja mahdollisen lukunurkkauksen haluaa sijoittaa. Kun tämä on päätetty, voi alkaa miettimään minkälaista tyyliä yrittää havitella. Kirjastosta voi tehdä arkkitehtuurisen, tarkasti harkitun elementin, joka kestää aikaa. Jotkut puolestaan haluavat yksinkertaiset kirjahyllyt ja mukavan nojatuolin, jossa voi viettää hetken jos toisenkin mukaansatempaavan kirjan parissa. Oli unelmasi sitten vakuuttava sisustuselementti tai käytännöllinen kirjanurkkaus, kannattaa kääntyä laadukkaita rakennustarvikkeita myyvän yrityksen puoleen. Esimerkiksi Byggmax auttaa sinua löytämään tarpeisiisi soveltuvat tarvikkeet – kuten laadukkaan puutavaran, joiden avulla voit luoda juuri sinulle täydellisen kotikirjaston.
Tunnelmaa yksityiskohdilla
Kirjakokoelmasi puhuu puolestaan, ja kertoo sinusta enemmän ihmisenä kuin tuhat sanaa. Jos kuitenkin haluat tehdä kotikirjastostasi vielä vaikuttavamman, voit lisätä tilaan muita yksityiskohtia. Esimerkiksi maalausten ja valokuvien avulla voit tehdä kirjastosta entistä mielenkiintoisemman. Myös kynttilät, kirjatuet ja sinulle tärkeät koriste-esineet voivat viimeistellä huoneen yleisilmeen. Jotkut kirjatoukat tykkäävät myös leikitellä tavoilla, jolla asettelevat kirjansa hyllyille. Kirjat voi esimerkiksi järjestellä värin mukaan, joka voi olla huomattavasti hauskempi ratkaisu kuin kirjailijan sukunimen perusteella järjestely. Kirjojen ei myöskään tarvitse kököttää perinteiseen tapaan suorassa, vaan niitä voi esimerkiksi latoa toistensa päälle mielenkiintoisemman ilmeen luomiseksi.
Yksityiskohdista ei kuitenkaan kannata stressata. Kotikirjastosi saa muuttua vuosien varrella, sitä mukaa kuin kirjakokoelmasi kasvaa. Tärkeintä on, että kotikirjasto on hyvää mieltä tuova elementti kodissasi, jonne on aina yhtä rentouttavaa palata.