Nuortenromaanien superfaneille – lähde matkalle suosikkikirjasi inspiroimana

Nuorten kirjojen ympärille on muodostunut niin sanottuja “fandomeja”, tai fanikuntia. Nykyään samanhenkisten ihmisten löytäminen on entistä helpompaa, sillä erinäiset sosiaalisen median kanavat mahdollistavat kommunikoinnin jopa maailman toisella puolella asuvien henkilöiden kanssa. Kirjojen fanikunnat ovatkin ahkeria netissä, mutta monet tykkäävät osallistua tapahtumiin esimerkiksi kirjamessuihin tai kirjakaupoissa järjestettäviin teemailtoihin. Jotkut myös lähtevät oman lempikirjansa inspiroimalle matkalle esimerkiksi sinne, mihin kirja sijoittuu tai kirjalle/kirjasarjalle varta vasten tehtyyn teemapuistoon.

Kirjamessut

Kirjamessut on oiva paikka tavata muita lukutoukkia, jutella kirjailijoille, kuulla uusista julkaisuista ja nauttia tunnelmasta. Kirjoihin keskittyviä tapahtumia järjestetään totta kai koto-Suomessa, mutta joskus kirjamessut on mainio tekosyy lähteä merta edemmäs kalaan.

New York

BookExpo ja BookCon ovat vuotuisia New Yorkissa järjestettäviä tapahtumia, jotka keräävät kustannusalan suurimmat vaikuttajat yhden katon alle. BookExpo on pääsääntöisesti kutsuvierastilaisuus, mutta heti perään järjestettävä BookCon on avoinna jokaiselle, joka ostaa lipun. BookCon-tapahtuma tuo satoja kirjojen ja pop kulttuurin faneja New Yorkiin alkukesästä. Tapahtumassa pääsee tapaamaan maailmankuuluja kirjailijoita, kuuntelemaan paneelikeskusteluja ja totta kai hankkimaan kirjoja.

Frankfurt

Mahtavan historian omaavat Frankfurtin kirjamessut ovat maailman suurin kirjoihin keskittyvä tapahtuma. Kirjamessut järjestetään joka vuosi Messe Frankfurt-alueella, ja tapahtuma houkuttelee paikalle satoja tuhansia vierailijoita ja tuhansia näytteilleasettajia. Syksyllä järjestettävän tapahtuman ensimmäiset päivät ovat varattu kustannusalan toimijoille, kun taas viikonloppuna messu avaa ovensa yleisölle.

Helsingin kirjamessut

Helsingin kirjamessut ovat Suomen Messujen, Suomen Kustannusyhdistyksen ja Suomen Kirjakauppiasliiton vuosittain lokakuussa järjestettävä tapahtuma. Messut keskittyvät aina tiettyyn teemamaahan, esimerkiksi vuonna 2019 tämä tulee olemaan Ranska. Vaikka kokonsa puolesta Helsingin kirjamessut ei pysty kilpailemaan New Yorkin ja Frankfurtin samankaltaisten tapahtumien kanssa, niin löytyy Suomen versiosta kuitenkin satoja näytteilleasettajia ja lukutoukalle mieluisaa toimintaa.

Harry Potter Studios, Lontoo

Lontoon Watfordissa sijaitseva Harry Potter Studios on jokaisen vannoutuneen Potter-fanin pyhiinvaelluskohde. Kohde tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen elokuvien kulissien taakse: näytillä on esimerkiksi elokuvista tuttuja lavasteita ja asuja. Harry Potterin tunnelmaan ei pääse sisälle missään muualla yhtä vahvasti, kuin Harry Potter Studiosin mahtavalla kävelykierroksella. Vaikka lipuista saa pulittaa suolaiset 80 puntaa, niin on kokemus vähintäänkin sen arvoinen.

Tähtiin kirjoitettu virhe, Amsterdam

John Greenin kirjasta Tähtiin kirjoitettu virhe (engl. The Fault in Our Stars), ja siihen pohjautuvasta elokuvasta tuttuja maisemia pääsee tarkastelemaan kauniissa Amsterdamissa. Vannoutuneen fanin on vierailtava ainakin penkillä, jossa Augustus ja Hazel istuskelivat, sekä Anne Frankin museossa, joka on vierailun arvoinen kohde huolimatta siitä, että se oli esillä tässä maailmankuulussa kirjassa ja elokuvassa.