Brontën sisarukset

Charlotte, Emily ja Anne Brontë olivat sisaruksia ja 1800-luvun kirjailijoita, joiden teoksista on tullut koko kansan rakastamia klassikoita. Sisarukset syntyivät Englannin Thorntonissa ja kasvoivat Haworthin kylässä – Charlotte syntyi vuonna 1816, Emily vuonna 1818 ja Anne vuonna 1820. Siskokset alkoivat kirjoittamaan tarinoita jo nuorella iällä. Jotta heidät otettaisiin vakavasti, siskokset päättivät käyttää maskuliinisia nimimerkkejä Currer, Acton ja Ellis Bell. Ennen tunnetuimpien romaaniensa julkaisua, Brontën sisarukset kirjoittivat runoja. Ensimmäinen, vuonna 1846 julkaistu runokokoelma, myi vain kaksi kappaletta.

Kaikki sisarukset kuolivat tuberkuloosiin: Emily vuonna 1848, Anne vuonna 1849 ja Charlotte vuonna 1855.

Kotiopettajattaren romaani (engl. Jane Eyre)

Charlotten romaani Kotiopettajattaren romaani julkaistiin vuonna 1847 nimimerkin Currer Bell alla, ja siitä tuli yksi kyseisen vuoden menestyskirjoista. Romaani seuraa Jane Eyre nimistä tyttöä ja hänen aikustumistaan ja rakastumistaan.

Agnes, kotiopettajar (engl. Agnes Grey)

Annen esikoisromaani Agnes, kotiopettajatar julkaistiin myöskin vuonna 1847. Kirjan päähenkilö Agnes Grey joutuu olosuhteiden pakosta lähteä tienaamaan rahaa kotiopettajarena. Teoksessa kuvataan Agneksen kokemuksia kahdessa eri perheessä, unohtamatta Agneksen ja pastorin rakkaustarinaa.

Humiseva harju (engl. Wuthering Heights)

Siskojensa tapaan myös Emilyn teos Humiseva harju julkaistiin vuonna 1847, mutta ei saanut yhtä positiivista vastaanottoa kuin esimerkiksi Charlotten bestselleriksi päätynyt romaani. Humiseva harju seuraa tuhoon tuomittua rakkaustarinaa.