Äänikirjat ja muut kännykkätoiminnot urheillessa

Yhä useammalle ihmisille kirja ei ole enää paperinen esine, vaan kirja on enemminkin monessa eri muodossa julkaistu teos, jonka kirjailija on luonut. Kaikkia kirjoja ei enää edes julkaista paperisina kirjoina. Sähkökirjat eli elektroniset kirjat eli e-kirjat ovat aina vain suositumpia.

[IMAGE=emkW39c4RSXf.jpg]

Moni on e-kirjojen tulemisen myötä ottanut käyttöönsä myös äänikirjat. Aiempina vuosikymmeninä äänikirjat julkaistiin kaseteilla tai cd-levyillä, eivätkä ne tuolloin saavuttaneet yhtä suurta suosiota kuin nykyiset suoratoistotekniikalla toimivat äänikirjat. Äänikirjaa kuunnellessa voi tehdä monenlaista ja äänikirjoista on tullut suosittu viihdyke esimerkiksi urheillessa tai tiskatessa. Kännykän ollessa lenkillä mukana muutenkin, voi se mukana ollessa olla äänikirjan lisäksi yhteydessä vaikkapa urheilutossujen sisällä olevaan askelmittariin.

[IMAGE=cmy6qCdjcUeB.jpg]

Äänikirjat ovat käteviä urheillessa

Aiemmin liikunnan harrastajat lähinnä kuuntelivat musiikkia urheillessaan. Kuntosaleilla ovat aina soineet radiokanavat ja musiikki, joten liikkujilla on ollut kuunneltavaa, vaikkei heillä olisi kuulokkeitakaan. Jo 1980-luvulla moni omisti korvalappustereot, joissa oli kasettipesä ja kuulokkeet. Tällaiset esimerkiksi Sony Walkman-merkkiset laitteet olivat melko kömpelöitä nykyisiin laitteisiin verrattuna, mutta silti niillä kuunneltiin musiikkia lenkkeillessäkin.

Nyt juoksijat saattavat ottaa kännykkänsä mukaansa lenkille joka tapauksessa, koska he haluavat olla tavoitettavissa. Kännykkä on hyvä aina olla mukana jo turvallisuussyistäkin. Kännykkä toimii myös äänikirjalaitteena, joten kirjojen kuuntelu juostessa, kuntosalilla ja koiraa ulkoiluttaessa ei välttämättä edes lisää mukana olevien tavaroiden määrää, jos kännykkä on muutenkin mukana.

Lenkkitossujen askelsensori yhteydessä kännykkään

Joissain nykyaikaisissa lenkkitossuissa on mahdollisuus sujauttaa kenkien pohjaan siru, joka on yhteydessä kännykässä olevaan sovellukseen. Siksi urheillessa mukana olevan kännykän hyödyt moninkertaistuvat, kun samalla kännykkää voi käyttää askelmittarina. Toki kännyköissä on itsessäänkin askelmittariominaisuuksia, mutta kenkien pohjassa oleva sensori on tarkempi ja luotettavampi laite. Jos ostat esimerkiksi uudet Adidas kengät kannattaa tarkistaa onko niissä tila kävelysensorille. Silloin voi saada kännykkääsi tarkkaa tietoa kävelymatkoistasi ja juoksuvauhdistasi.

Kotityöt vauhdittuvat äänikirjojen parissa

Äänikirjat tuovat hauskuutta arkisiin rutiineihin, kun enää ei tarvitse viihtyä pelkkien omien ajatustensa parissa esimerkiksi siivotessa. Jotkut saattavat katsoa läppäriltä tv-sarjoja tiskatessaan, mutta liikkuvan kuvan katsominen ei yleensä ole kätevää, jos samalla siivoaa. Katseen täytyy kuitenkin olla ennemmin imuroitavassa lattiassa, tiskattavissa asioissa ja pyyhittävissä pinnoissa kuin läppärin ruudulla. Siksi äänikirjat ovat ehdoton juttu fyysisten töiden tekijöille.

Äänikirjojen kuuntelu onnistuu hyvin imuroidessa, jos päässä on kunnolliset kuulokkeet, esimerkiksi nappikuulokkeet. Kuulokkeet ovat muutenkin hyvä olla, jos kotona asuu muitakin ihmisiä, jotka eivät välttämättä halua kuunnella samaa kirjaa kuin sinä. Siivotessa kannattaa pitää myös askelmittari päällä, koska silloin kertyy yllättävän suuri määrä askelia.

Mitä välineitä äänikirjojen kuuntelu vaatii?

Äänikirjoja yleensä kuunnellaan oman kännykän kautta. Helpoin tapa on ottaa käyttöön jokin kirjojen suoratoistopalveluista, joista voi samaan tapaan etsiä kirjoja kuunneltavaksi kuin elokuvia Netflixistä. Kirjat voi ladata laitteelle kuuntelua varten, jolloin niiden kuuntelu ei vaadi nettiyhteyttä.

Useimmat kuuntelevat äänikirjoja kuulokkeiden kautta, koska se on kaikkein kätevintä. Voisi olla myös häiritsevää, jos kaikki kaupungilla liikkujat pitäisivät ääntä päällä omissa laitteissaan. Kannattaa muistaa myös muut kännykkään liitettävät apuvälineet, kuten edellä mainitut askelmittarit, joita löytyy niin rannekemallia, kuin kenkien pohjiin sujautettavaa malliakin.